Activitati

1 Martie – obiceiuri, legende și idei de mărțișoare handmade

1 martie 2021

Ce este mărțișorul?

Mărțișorul este un simbol complex din punct de vedere cromatic, al obiceiurilor și al folclorului. El a reprezentat o practică romană, 1 martie fiind prima zi de primăvară. De asemenea, aceasta avea numele zeului Marte considerat un protector și ocrotitor al roadelor câmpului. Mărțișorul era un obicei agrar, pentru că era asociat cu reînvierea naturii. 1 martie reprezenta chiar prima zi din noul an, căci atunci se mergea cu „Plugușorul” adică cu instrumentul agrar propriu-zis.

Obiceiuri românești de 1 martie

Ziua de 1 martie este sărbătorită diferit de la o zonă la alta. În Moldova, de pildă, femeile/fetele oferă mărțișoare băieților pentru a marca venirea primăverii și bunăstarea noului an. În Dobrogea, mărțișoarele sunt oferite când vin cocorii, apoi sunt aruncate-n apă simbolizând fericirea. În Transilvania, practica mărțișorului este legată de alungarea duhurilor rele, firul roșu având un rol apotropaic, de protecție. În Bucovina, firul de la mărțișor reprezintă firul vieții tors chiar de un personaj fantastic, și anume Baba Dochia.

De ce roșu și alb?

  Există foarte multe legende cu privire la cromatica pe care o are mărțișorul. A fost dintotdeauna așa? Nici pe departe, culoarea inițială fiind cea neagră. Aceasta poate avea o semnificație psihologică, negru ducând cu gândul la moarte, la trecerea într-o altă stare intermediară, așadar culoarea neagră a mărțișorului marchează finalizarea unei etape și începerea alteia. De asemenea, poate avea o semnificație folclorică dacă ne raportăm la culoarea pământului și la riturile agrare. Dar totuși de ce roșu și negru? Haideți să vedem ce spun legendele pe care le puteți citi copiilor pentru a le oferi o explicație:

 1. „Se spune că odată, Soarele a luat chipul unui băiat tânăr și frumos și a coborât într-un sat la horă. Un zmeu plin de răutate l-a răpit și l-a închis într-o închisoare. Întreaga lume s-a întristat. Păsările nu mai cântau, izvoarele s-au oprit din curgere, iar copiii nu mai râdeau. Nimeni nu îndrăznea să îl înfrunte pe zmeu, dar într-o zi, un tânăr voinic s-a hotărât să plece să salveze Soarele. Drumul tânărului a durat 3 anotimpuri: vara, toamna și iarna. A găsit castelul zmeului și au început lupta.
  S-au luptat ei zile în șir, până când zmeul a fost înfrânt. Slăbit de puteri și rănit, tânărul voinic eliberă Soarele. Acesta se ridică pe cer înveselind din nou lumea. A reînviat natura și oamenii s-au bucurat. Însă tânărul voinic nu ajunse să vadă primăvara. Sângele lui roșu se scurse pe zăpada albă. Când zăpada se topi, răsăriră din pământ flori albe: ghioceii, vestitorii primăverii. De atunci, tinerii împletesc doi ciucurași: unul alb și unul roșu. Ei le oferă fetelor pe care le iubesc și celor apropiați. Roșu înseamnă dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de sângele voinicului. Albul simbolizează puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii.”
 2. „Se spune că era odată, o bătrână rea și urâtă pe nume Dochia, Baba Dochia. Fiul ei, Dragobete, s-a căsătorit fără voia ei iar soția lui a avut mult de suferit din pricina babei. Într-o zi de iarnă, baba și-a trimis nora să culeagă fragi coapte din pădurea înzăpezită. Fata s-a întristat foarte tare, dar a fost ajutată de un flăcău cu puteri magice, pe nume Mărțișor. Crezând că a venit primăvara, Baba Dochia a hotărât să plece cu oile în munți, luând cu ea și nouă cojoace. Pe drum, baba s-a dezbrăcat pe rând de cele 9 cojoace dar ajunsă pe vârful muntelui, a prins-o gerul și a înghețat-o. De atunci, tinerii împletesc doi ciucurași: unul alb și unul roșu. Ei le oferă fetelor pe care le iubesc și celor apropiați.
  Roșu înseamnă dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea fragilor.
  Albul simbolizează puritatea, inocența fetei. Luna martie debutează o vreme foarte capricioasă, primele 9 zile  fiind numite „Zilele Babelor”. „ Zilele babelor” sunt asociate în cultura populară cu Baba Dochia”.

Idei de mărțișoare

  Copiilor le plac poveștile, iar după ce le-ați citit cele cu semnificația mărțișorului, nu vă mai rămâne decât să le confecționați împreună cu ei. Există foarte multe modele de mărțișoare realizate din diferite materiale:

 

 • Mărțișoare din semințe de dovleac
 • Mărțișoare din paste făinoase
 • Mărțișoare din ață
 • Mărțișoare din hârtie creponată
 • Mărțișoare din discuri demachiante
 • Mărțișoare din mărgele
 • Mărțișoare din hârtie colorată
 • Mărțișoare din plastilină

 

O primăvară frumoasă

Mulțumim că ne-ai urmărit lecția despre mărțișor și nu putem decât să-ți oferim o primăvară frumoasă, noroc, bunăstare și împlinire alături de cele mai pure ființe din lume, copiii. De asemenea, îți oferim un mic mărțișor poetic:

Din albul fulgilor de nea

Și din a soarelui sclipire

Îți dăruiesc un mărțișor

Aducător de fericire!

E mic și neînsemnat,

Dar plin de bucurie!

E gândul meu cel mai curat,

Care se-ndreaptă către tine!

Lăsați un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *