Activitati

3 activități practice pentru dezvoltarea preșcolarului tău

17 august 2020

Unul din domeniile experiențiale din cadrul curriculumului preșcolar este domeniul om și societate în componența căruia intră activități de tipul educație pentru societate și activități practice

Vă voi prezenta câteva activități practice pe care le puteți realiza acasă cu copilașii pentru a le dezvolta motricitatea fină a mâinilor. Ele constau în câteva deprinderi principale pe care preșcolarii trebuie să le acumuleze: decupare, lipire, mototolire, rupere, pliere. Trebuie spus faptul că fiecare activitate practică se face în funcție de tema săptămânii, anotimpul de afară, ce le stârnește interesul copiilor, astfel că putem să consolidăm noțiuni abstracte prin intermediul lor. 

Din experiența mea pedagogică, vă pot oferi exemple de activități practice pe care le-am realizat cu preșcolarii la grădiniță. Pentru început trebuie să încălzim musculatura mâinilor copiilor prin diverse jocuri de cuvinte (Mâna lebădă o fac/ care dă mereu din cap/ Se rotește, se-nvârte/ De lucru se pregătește; Mișcă degețelele/ bate tare palmele/ o dată sus, o dată jos/ mișcă degetele frumos,/iar acum ne odihnim, ne odihnim/ ne-am trezit, ne-am trezit/ și cu drag noi vom munci), prin diverse mișcări (cântăm la pian, arătăm cum cad picăturile de ploaie, arătăm cum zboară fluturele), prin diverse cântece (cântecul degetelor). 

 

 

3 activități de făcut acasă sau la grădiniță:

⦁ O activitate interesantă, pentru grupa mijlocie sau mare, are la bază tema „Organele interne ale omului”. M-am gândit să-i fac pe preșcolari să înțeleagă cum funcționează plămânii din organismul nostru și am considerat că trebuie să-mi îndeplinesc acest obiectiv didactic prin intermediul unei activități practice. 

 

Avem nevoie de câteva materiale: carton colorat galben, cariocă maro, două pungi de plastic, două paie de băut, hârtie glasse. Tăiați cartonul galben în formă de plămâni și desenați pe el diverse ramificații. De asemenea, introduceți câte un pai în fiecare pungă și legați-le la mijloc, înnodând colțul drept de colțul stâng. Lipiți cele două pungi pe formă, nasul și gura pe paie (le puteți confecționa din hârtie glasse). Când copilul va sufla în paie, pungile se vor umfla și vor imita astfel mișcările plămânilor în cadrul respirației.  

  ⦁ O altă activitate practică are la bază tema „Animale sălbatice din pădure”. Pentru a scoate în evidență faptul că multe animale sunt aduse la grădina zoologică și poate sunt triste fiind luate din mediul lor, m-am gândit să fac o activitate practică cu un urs brun cu preșcolarii mei de patru ani. 

 

Avem nevoie de o imagine cu urs pe care copiii trebuie să-l coloroze, de o jumătate de caserolă pe care o pictează pe margini cu gri și pe fundal cu albastru. Pentru gratii folosiți bețișoare de frigărui pe care le înfigeți în partea de sus și de jos a caserolei. De asemenea, se folosește vată pentru a scoate în evidență ieșirea ursului din perioada de hibernare (vata reprezintă zăpada ce se va topi primăvara). Această activitate practică întărește iubirea față de animale, duce la identificarea emoțiilor și dezvoltă intelectul.

⦁ O activitate practică are în vedere realizarea plastilinei și modelarea unei păpădii. Avem nevoie de făină, acuarele, apă, suc de lămâie. Amestecăm toate ingredientele până ce obținem un mic aluat în care vom introduce picături de culoare. Odată realizată plastilina, vom putea modela păpădia folosind bețișoare de urechi. 

Abonează-te la newsletter

Lăsați un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *