Educație

7 sfaturi și metode de educare a copiilor

20 ianuarie 2021

Cu toții dorim să oferim o educație sănătoasă copiilor noștri și căutăm diverse modalități care să ne ajute, să ne informeze și să ne ofere soluții. Parenting-ul, de pildă, propune atât de multe metode încât nu știm cum să le aplicăm, nu știm ce să alegem pentru a se potrivi personalității copilului. Iată că o rețetă de educație unică nu există și nu va exista niciodată, întrucât fiecare copil are un parcurs individual, o personalitate aparte, o evoluție diferită, însă, există, totuși, câteva referințe pe care ni le oferă specialiștii în domeniu.

Metode de educare a copiilor

 1. Oferă-i copilului o libertate rațională: Copilul poate face alegeri și este important să îi dezvoltăm de mic această capacitate. Dacă uneori alegerile nu sunt cele mai bune, nu este nicio problemă, căci cu toții învățăm din greșeli.
 2. Susține-l în tot ce face: Nu de fiecare dată copilul dorește să urmeze profesia părinților, pentru că personalitatea lui se înclină spre alte valori, alte principii. E important să-l susținem în alegerile făcute, să-i prezentăm avantajele și dezavantajele însoțite de explicații. Copilul trebuie să știe că are toată încrederea părinților, astfel se va dezvolta mult mai ușor.
 3. Încurajează-l: Copilul e nervos, pentru că nu reușește să rezolve o sarcină până la capăt. De pildă, nu poate trasa perfect linii, nu poate construi un castel din pahare, întrucât nu le poziționează corect, i se strică șirul de domino chiar înainte de a-l finaliza. Cu toate că aceste situații par inofensive, contează foarte mult pentru psihicul copilului, de aceea trebuie să primească tot sprijinul și încurajarea, așa cum spune Anna France „Nouă zecimi din educație reprezintă încurajare”.
 4. Fă-l să creadă că poate face orice: Copiii au foarte multe probleme, chiar dacă pare de necrezut, pe care uneori le exteriorizează în moduri nu tocmai plăcute. El poate aduna frustrări, se poate închide în sine și, de cele mai multe ori, încearcă să caute soluții la oamenii din jurul său, însă dacă nu primește atenție va crede despre sine că nu poate să realizeze nimic. De mici trebuie să ne învățăm copiii că sunt puternici, că puterea se află în ei așa cum se întâmplă cu super-eroii și că încercând și tot încercând vor reuși.
 5. Implică-l în activități casnice: Copiii adoră să ajute părinții la diverse treburi, mai ales când totul se realizează ca un joc. Prin aceste activități, vor învăța să fie ordonați, să fie harnici și să se descurce singuri în unele situații.
 6. Limitează-i accesul la tehnologie: Uneori nu avem timp, suntem grăbiți, avem foarte multe sarcini de finalizat, încât este mult mai comod să lăsăm copiii în fața unui ecran fără a fi supravegheați. Este o problemă actuală, din păcate, care se poate rezolva prin limitări și prin timp acordat copilului. Internetul e complex, iar copilul, fără a ști ce să aleagă, poate fi expus involuntar la materiale negative, care să-l sperie, să-l tulbure. De asemenea, el are multă energie ce trebuie să o consume, iar acest lucru nu se întâmplă prin expuneri în fața ecranului ore în șir, asta nu înseamnă că trebuie să nu-l lăsăm la desene educative, la activități educative precum cele de pe platforma GradinitaOnline.ro. Schimbați-le acest obicei prin înlocuirea de alte activități alături de cele ale voastre. De pildă, dacă mami are treabă la laptop, copilul poate sta în aceeași cameră desenând, pictând, modelând și urmărind activitățile Grădiniței Online.
 7. Lasă-l să se distreze: Când copilul simte că are părinți hiperprotectori, comportamentul lui se schimbă, iar reacțiile sunt pe măsură. Cu toate că este dificil ca părinte să ai încredere în el în parc sau în alte locuri, fă-o, dar nu înainte de a explica regulile pe care trebuie să le respecte, alături de explicații lămuritoare. Dacă îi vom ghida fiecare mișcare, copilul se va simți urmărit și nu se va putea distra.

  O dată pe săptămână faceți ceva distractiv:

 • Bătaie cu perne
 • Bătaie cu făină de grâu
 • Sărim în bălți de noroi
 • Facem forme din spumă de baie
 • Inventăm o scenetă
 • Facem spectacol acasă, unde fiecare membru al familiei participă
 • Facem concursuri de ștafetă, întreceri
 • Dansăm împreună
 • Ne jucăm de-a v-ați ascunselea în casă

Așadar, cele mai importante metode de educație țin de încredere, încurajare, apreciere, laudă, susținere și distracție. De asemenea, nu trebuie să uităm niciodată că fiecare copil este unic, fiecare se dezvoltă diferit și fiecare învață în stilul propriu tocmai de aceea să nu ne comparăm copiii unii cu alții. Tu cum te distrezi cu copilul tău și ce metode de educație aplici? Așteptăm răspunsul în comentariu și un feedback pe pagina noastră de facebook, instagram, pinterest. 

 

Lăsați un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *