Educație

8 Martie – Cum sărbătorim ziua internațională a femeii

8 martie 2021

Ce simbolizează ziua de 8 martie?

De-a lungul timpului, ziua de 8 martie a trecut prin diverse simbolistici care s-au păstrat într-o formă sau alta pe teritoriul țării noastre. De pildă, ca și în SUA, în România, se confundă ziua de 8 martie cu ziua femeilor de pretutindeni, fiind sărbătorite concomitent ceea ce este greșit din punct de vedere istoric.

 

Istoria zilei de 8 martie

Nu se știe cu exactitate de unde provine această zi dedicată, în principal, mamei, dar studiile folclorice o identifică într-o practică din Marea Britanie, și anume sărbătorirea acesteia în cea mai apropiată biserică, unde li se ofereau copiilor buchete de flori pentru mamele acestora. Ritualul se petrecea acum 400 de ani, englezii având o expresie populară gone a mothering (au plecat la mamă).

 

Ziua mamei de pretutindeni

În Marea Britanie, englezii își răsfață mama în această zi prin realizarea treburilor casnice prin oferirea de diverse cadouri simbolice precum: o prăjitură cu fructe decorată cu flori de martipan.

În Japonia, copiii oferă cadouri simbolice mamelor, cadouri prin care își arată respectul, iar un exemplu în acest sens este faimosul buchet din garoafe roșii ce reprezintă puritatea și dragostea.

În Franța, ziua mamei se sărbătorește la finalul lunii mai, moment în care copiii le dăruiesc mamelor cadouri poetice, cadouri realizate manual și celebrul buchet de flori.

În Mexic, ziua mamei este un eveniment special cu muzică, acorduri și veselie, mexicanii având o practică specifică acestei zile, cântecul Las Mananitas ce răsună la fiecare casă.

În Germania, a existat un eveniment istoric în care mamelor li se ofereau medalii de aur din partea statului, dar această practică a dispărut odată cu încheierea celui de-al Doilea Război Mondial fiind înlocuite ulterior cu buchete de flori și felicitări.

În SUA, ziua de 8 martie se confundă adesea cu ziua femeilor de pretutindeni, ea reprezentând doar un moment dedicat celei mai importante ființe pentru fiecare copil, MAMA.

În România, copiii sărbătoresc ziua de 8 martie cu entuziasm, bucurie și recunoștință pentru ființa care le-a dat viață.

 

Cadouri pentru mama

Cadoul, din perspectiva antropologului Marcel Mauss, reprezintă o parte din sufletul omului care îl oferă „legătura de drept, legătura prin bunuri, este una de suflet, căci obiectul însuși  are un suflet. De aici, rezultă că a oferi un bun cuiva înseamnă a oferi ceva din tine însuți”. Copiii, cele mai inocente ființe de pe pământ, simt respect pentru mamele lor și sunt atenți la atâtea detalii, încât cadourile realizate de ei sunt impresionante.

Cadouri făcute de copii pentru mamele lor:

-felicitări

-buchete de flori realizate din hârtie creponată

-bijuterii făcute din mărgele

 

Mulțumesc, mama!

Ziua de 8 Martie este o zi importantă pe care fiecare țară o sărbătorește pentru a-și arăta respectul, aprecierea și iubirea față de centrul creației, adică MAMA. Mulțumim că ai urmărit lecția noastră despre Ziua Mamei, iar, dacă te-am făcut curios, ne poți urmări pe pagina noastră de facebook, instagram, pinterest.

Nu putem încheia decât printr-un poem dedicat mamei:

“Cu patru litere eu știu

Un cuvânt magic să scriu

Îl port în suflet mereu

Când mi-e bine sau mi-e greu

Îl știți cu toții, nu-i așa?

Este MAMA mea!”

Lăsați un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *