Educație

Cucurigu, boieri mari, dați punguța cu doi bani!

15 decembrie 2020

Ce este educația financiară?

De cele mai multe ori ne-am confruntat cu situații în care copilul făcea o criză din cauza unei jucării ce era destul de scumpă. Este un lucru normal, stați liniștiți, pentru că el nu înțelege noțiunea și valoarea banilor, de aceea este foarte eficient și, totodată, comod să explicăm ce înseamnă aceștia, cum îi putem economisi și ce rol au în societatea de consum. Educația financiară ne vine în ajutor cu sfaturi, cu jocuri din care copilul să înțeleagă importanța banilor. Așadar, educația financiară este o ramură care se ocupă cu studierea banilor (istoria lor, cheltuieli, economisiri, personalități de pe bani, diversele categorii de bani – lei, euro, dolari).

 

Istoria banilor pe înțelesul preșcolarilor

La început, nu a existat noțiunea de bani, ci cea de troc. Trocul are în vedere schimbul de obiecte, alimente, lucruri, produse cu altele de aceeași valoare. Pentru ca preșcolarul să înțeleagă trocul este util de realizat un joc în care se fac schimburi de jucării. De asemenea, propunem o poezie pentru inițierea acestuia:

Astăzi vom juca un joc

Care se numește troc.

Dai la schimb ca să primești

Lucruri ce ți le dorești.

De la tine vreau un urs

Eu îți dau un cățel de pluș.

Facem schimb cum am cerut?

Bate palma, s-a făcut!

Așa lumea cumpăra

Când moneda nu exista.

La ce folosim banii? De câte feluri sunt?

Banii se folosesc pentru a cumpăra diverse lucruri (jucării, cărți, alimente, îmbrăcăminte) și pentru a plăti servicii (la doctor, la frizer, la mecanic auto, la restaurant etc). Banii au două forme: monede și bancnote. Monedele care circulă în țara noastră sunt cu valoarea de: 1 ban, 5, 10, 50 bani. Bancnotele folosite în țara noastră au valoare de 1 leu, 5, 10, 50, 100, 200, 500 lei.”– Iată câteva noțiuni pe care le putem explica copiilor prin intermediul lucrurilor palpabile, adică banii (monede, bancnote).

 

De la joc la educație financiară

Cum altfel îl putem face pe copil să înțeleagă educația financiară dacă nu prin joc?

 1. De-a magazinul” este un joc în cadrul căruia fiecare jucător trebuie să-și cunoască rolul (vânzător-cumpărător). Prin acest joc de rol, copilul poate învăța mult mai ușor banii cu dubla lor formă și de asemenea, pot conștientiza valoarea acestora.
 2. Pușculița fermecată” este un joc în care copiii vor strânge monede de-a lungul unei perioade de timp primite din ajutorul pe care-l dau părinților, oamenilor din jur și din responsabilitățile îndeplinite. La final, aceștia vor înțelege că trebuie să presteze un serviciu sau să muncească pentru a obține bani. De asemenea, își pot cumpără ceva din banii obținuți. Pușculița poate fi confecționată chiar de ei.
 3. La cumpărături” este un joc pe care copilul îl poate personaliza amenajând o piață, un supermarket, un mall, unde sunt afișate prețurile produselor pe care doresc să le achiziționeze.
 4. Descoperim personalitățile de pe bancnotele românești.
 5. Să desenăm lucrurile pentru care strângem bani. Acest desen poate fi însoțit de o poză a copilului și lipit pe perete, pentru ca el să-și aducă mereu aminte de scopul economisirii banilor.
 6. Citim povestea Punguța cu doi bani de Ion Creangă și explicăm copiilor importanța monedelor de aur.

 

Jocuri pentru dezvoltarea educației financiare:

 1. Monopoly
 2. Jocul banilor
 3. Money printer (mașină de făcut bani)
 4. Casa de marcat iMK® de jucărie cu sunete bani, alimente și coș de cumpărături
 5. Banii – cărți de joc educative
 6. Sparge pușculița
 7. Coin drop

Mulțumim că ai parcurs lecția noastră despre educație financiară. Copilul tău a învățat banii? Ce dorește să facă cu banii din pușculiță? Așteptăm răspunsurile în comentarii, iar dacă te-am făcut curios, urmărește-ne pe pagina de facebook, instagram și pinterest.

Lăsați un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *