Educație

Cum introducem corect ”regulile” în educația copiilor

6 februarie 2021

Ce sunt regulile și ce rol îndeplinesc acestea în viața copilului?

Regulile sunt un sistem ordonat de comportamente pe care părinții le stabilesc pentru copii în vederea clădirii educației sau, cum o numim colocvial, formarea „celor 7 ani de acasă”. Acestea trebuie stabilite cu exactitate, explicate copiilor pentru ca aceștia să înțeleagă consecințele (efectele) și trebuie implementate cu calm, răbdare pentru a nu se transforma în constrângeri care pot duce la frustrări, stări anxioase, chiar depresie.

 

De ce sunt importante regulile?

Cu toate că fiecare familie are regulile ei personalizate, asta nu înseamnă că se omit cele de bază pe care toți copiii trebuie să le respecte și să le înțeleagă necesitatea. Prima dată, copilul se lovește de bariera regulilor în mediul familial, apoi la grădiniță. Contează foarte mult cum părintele le explică, pentru o percepere corectă și, de asemenea, o implementare de lungă durată. În primul rând, părinții pot realiza un panou cu reguli principale, un panou atractiv, colorat, cu imagini, poze și fețe zâmbitoare pentru încurajare (vezi imaginea de mai jos). Pe lângă panou, este importantă crearea unei povești: de pildă, Zâna cea Bună mi-a lăsat aseară o scrisoare uriașă pentru tine, hai să citim împreună; uite, spune că există cuvinte magice: „te rog”, „mulțumesc”, „cu plăcere”, „bună ziua”, „la revedere”, iar copilului care le va folosi mereu i se vor îndeplini toate dorințele. Cu regulile, copilul se va întâlni și la grădiniță, unde se va adapta cu ușurință dacă le-a înțeles importanța în mediul familial.

Tipuri de reguli pentru educarea copiilor

  1. Reguli esențiale: utilizarea cuvintelor magice în viața de zi cu zi.
  2. Reguli care îi feresc pe copii de pericole: nu alergăm pe trecerea de pietoni, pentru că se poate produce un accident; nu punem degetul pe obiecte fierbinți, pentru că ne putem frige; nu băgăm degetele în priză, pentru că ne putem electrocuta.
  3. Reguli pentru diverse locuri: nu țipăm în magazine, stabilim de acasă ce vom cumpăra; în parc nu ne îndepărtăm prea mult unii de alții; nu lovim copiii din parc; ne respectăm colegii la grădiniță; împărțim jucăriile cu alți copii la grădiniță.
  4. Reguli pentru sănătate: nu mâncăm multe dulciuri, pentru că sunt dăunătoare corpului nostru; mâncăm multe fructe și legume pentru a avea puteri ca supereroii.
  5. Regulile familiei: batem la ușă înainte de a intra în camera cuiva; facem patul când ne trezim; strângem jucăriile; ducem farfuria în chiuvetă după ce am mâncat; nu lăsăm hainele împrăștiate prin cameră; facem împreună curățenie la final de săptămână; nu vorbim unii peste alții. 

Cum înțeleg copiii regulile?

Dacă nu i se explică cu amănunte regulile, copilul le poate percepe ca fiind constrângeri, așteptări pe care cei din jur le au de la el; însă, dacă i se prezintă într-o formă ludică și argumentată, le va conștientiza și le va aplica. Putem începe, în prezentarea unei reguli noi, cu avantajele pe care aceasta le are și rolul ei în societate sau în anumite medii. De asemenea, trebuie să-l ajutăm pe copil să înțeleagă că totul este pentru binele lui.

 

Reguli personalizate

Ca părinți propunem multe reguli pentru educația copiilor, dar ce-ar fi dacă le-am da libertatea acestora să implementeze o regulă a casei. Acest lucru le va oferi încredere în sine și totodată curaj. Susține-l în alegerile pe care le face, căci sunt importante în orizontul lui!

 

Mulțumim că ai urmărit lecția noastră despre reguli pentru educația copiilor. Copilul tău ce regulă a ales să o implementeze în familie? Răspunde-ne în comentarii, iar dacă te-am făcut curios, ne poți urmări pe pagina de instagram, facebook și pinterest.

 

Lăsați un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *