Activitati

Ghid de activități pentru dezvoltarea sănătoasă a preșcolarului

17 august 2020

În perioada preșcolară, copiii trec prin multiple transformări la nivel lingvistic, cognitiv, fizic, social. Acestea se traduc automat în numeroase provocări, dar și în experiențe minunate pe care le vei petrece alături de copilul tău. Ne imaginăm că ți-e dor deja de perioada în care cel mic era bebeluș. Te obișnuisei cu rutina, iar imprevizibilul bătea mai rar la ușă. Însă fiecare etapă din dezvoltarea copilului are particularitățile sale, iar copilul crește în ritmul său unic. Aceasta îl face atât de special, iar tot acest proces devine aproape… magic. Așa că hai să ne bucurăm împreună de aceste schimbări! Pentru aceasta, ți-am pregătit un ghid de activități pentru ca preșcolarul tău să aibă parte de o dezvoltare sănătoasă și armonioasă.

Suntem parteneri activi în educația copilului tău.

Ne bucurăm foarte mult să fim alături de tine în acest proces. De la primele zile la grădi, până la momentul în care cel mic își ia ghiozdanul în spate să meargă la școală este o călătorie extraordinară. Dacă îi înțelegi experiențele și parcurgeți împreună această călătorie, sigur vei știi cum să abordezi situațiile neprevăzute. Nu uita că educația copiilor acasă rămâne cea mai importantă parte din acest proces.

Dar să le luăm pe rând.

Ce este dezvoltarea cognitivă a copilului?

În această etapă, te vei lovi constant de veșnicul „de ce?” și posibil să îți dea bătăi de cap. Unele întrebări pot fi foarte dificil de explicat. Trebuie să știi că această etapă face parte din dezvoltarea cognitivă a copilului. Întrebarea vine din nevoia copilului de a cunoaște lumea în care trăiește.

De asemenea, la această vârstă copilul poate denumi corect culorile, poate înțelege diferența dintre noțiunile „identic”, respectiv „diferit” și poate desena formele pe care le vede.

Educația copiilor de acasă poate ușura acomodarea în primele zile la grădiniță. De ce? La grădiniță copiii vor participa la activități vor ajuta la dezvoltarea cogniției. Dacă îl vei ajuta să deprindă noțiunile de bază de acasă, copilul se poate raporta la ele fără teamă. Evident că nu trebuie să exagerăm cu însușirea de cunoștințe, pentru că preșcolarul poate ajunge să se plictisească la grădiniță.

Care sunt activitățile care ajută la dezvoltarea cognitivă?

Educația de acasă nu trebuie să te îngrijoreze. Există numeroase activități pe care suntem siguri că le faci deja sub formă de joc sau sunt trecute în programul timp petrecut în familie”, numai că probabil nu ai conștientizat cât de mult contează pentru dezvoltarea copilului tău din punct de vedere cognitiv.

 • Citește-i o poveste! Această activitate nu trebuie să lipsească din programul celui mic. Este o activitate pe care o recomandăm inclusiv înainte de culcare.

 • Așezați împreună cifrele 1-3 în ordine crescătoare. Te poți folosi de tăblițe de lemn sau alte suporturi educative.

 • Realizați împreună puzzle-uri simple. Nu e așa că vă bucurați împreună când este puzzle-ul gata?

 • Cântați împreună sau învață-l să recite o poezie scurtă. Și vă dăm încă un pont: puteți să inventați împreună un cântecel! Cel mic și-l va aminti cu drag chiar și în anii de maturitate.

Lista de activități nu se oprește aici.

Citește în continuare să descoperi mai multe despre dezvoltarea lingvistică, socială și fizică a preșcolarului.

Ce trebuie să știi despre dezvoltarea lingvistică?

Dacă la vârsta de 2 ani, copilul are în vocabular în medie 50 de cuvinte, până la 3 ani acesta face un salt impresionant și devine cunoscător de 250-500 de cuvinte. Fascinant, nu?

Tot atunci devine conștient de noțiuni spațiale (sub, lângă, pe, deasupra, peste, între) și folosește 3-4 cuvinte într-o singură propoziție. De asemenea, utilizează pronumele personale și învață pluralul.

Mare atenție, drag părinte! Dacă observi în limbajul copilului pronunții greșite, nu ezita să-l corectezi. Ca să faci aceasta, trebuie să comunici cât mai mult cu el. Dacă comunicarea frecventă nu rezolvă problema, atunci logopedul este soluția de care ai nevoie.

Dar până atunci, hai să parcurgem împreună câteva activități pentru copii de 3 ani pe care le poți aplica chiar la tine acasă.

 • Folosește elemente pe care le ai acasă. Lasă copilul să aleagă câteva obiecte din cameră și apoi provoacă-l să le denumească. Încearcă să-l ajuți să pronunțe cât mai clar cuvintele cu o intensitate diferită a tonului: șoptit, încet, potrivit, tare. După aceea rostește-i denumirea fiecărui obiect pentru ca acesta să observe prenunția. În general, copilul este atent la mișcarea buzelor.

 • Joaca de-a cine-i atent. Îți propunem să incluzi și o activitate ce vizează atenția și memoria. De exemplu, dacă copilul a ales trei obiecte, ascunde unul dintre ele la spate și întrebă-l care lipsește. Ia vezi, ghicește?

 • Jocul unde-i obiectul pe care ți-l spun? Preșcolarii sunt foarte atrași de materialele vizuale, așa că îți propunem să așezi mai multe cartonașe pe covor și cere-i să caute o imagine cu un anumit obiect. Această activitate contribuie la îmbogățirea vocabularului copiilor, la dezvoltarea imaginației și a atenției. Nu uita să explici fiecare sens al cuvintelor noi. Explicația este foarte simplă. Cel mic are tendința să învețe automat cuvintele și le va folosi ulterior în conversație cu un sens atribuit de el însuși. Nu ezitata să folosești pluralul și pronumele personale.

Felicitări! Deja ai două serii de activități pe care să le realizezi împreună cu cel mic pentru dezvoltarea cognitivă și ligvistică. Descoperă mai multe despre dezvoltarea socială și dezvoltarea fizică în rândurile ce urmează.

Ce presupune dezvoltarea socială a preșcolarului?

Copiii de 3 ani imită foarte mult părinții, se integrează în colectivitate (grădiniță), știu să-și aștepte rândul când le este solicitat acest lucru, își exprimă afecțiunea față de ceilalți, percep diferit separarea de părinți (se desprind mai ușor de aceștia).

Ce activități poți realiza pentru dezvoltarea socială a preșcolarului?

Iată o serie de sfaturi utile:

 • Menține mereu o relație strânsă de comunicare.

 • Plimbați-vă cât mai des în parc. Îi oferi astfel ocazia să socializeze cu alți copii, iar tu poți observa cum se comportă în colectiv.

 • Învăță-l jocuri pentru afară: șotron, telefonul fără fir, fă ce fac eu, spune cum te simți astăzi (trist, fericit, agitat, furios, somnoros etc).

Iar pentru final, te invităm să parcurgi câteva…

Idei pentru o dezvoltare fizică armonioasă a preșcolarului.

Copiii de 3 ani sunt foarte energici și trebuie să le oferim libertatea de a se mișca. Aceștia se pot cățăra, alerga, pot da pagină după pagină a cărților, pot realiza antrenamente grafice ale cifrelor, pot modela plastilina. Cum vă mai puteți juca împreună?

 • Așează într-o farfurie apă și câteva elastice colorate. Provoacă-l pe cel mic să le scoată cu un pai de băut și să le așeze într-o farfurie goală. Acest exercițiu îi întărește răbdarea, atenția, dar, mai ales, motricitatea fină a mâinilor.

Îți mulțumim că ai parcurs acest ghid de activități pentru dezvoltarea armonioasă a preșcolarului. Suntem curioși să ne împărtășești experiența ta cu cel mic, așa că așteptăm în comentarii poveștile tale.

Până atunci te invităm să ne urmărești pe canalele noastre de Social Media:

Facebook: https://www.facebook.com/gradinitaonline/

Instagram: https://www.instagram.com/gradinitaonline/?hl=ro

Pinterest: https://ro.pinterest.com/gradinitaonline/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCC5sdYKl9m5nec6KJcomJUQ

Abonează-te la newsletter

Lăsați un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *