De obicei, copiii încep grădinița în jurul vârstei de 3 ani. Este vârsta la care sunt pregătiți să facă activități, să își dezvolte și mai mult abilitățile cognitive, fizice și sociale și să se desprindă de mami.
Dar primul an de colectivitate, pentru cei mai mulți dintre copii este un an pliiiiin de răceli.
Și asta îngreunează, de obicei, adaptarea celor mici la grădinița și integrarea lor într-un grup.
Nu și dacă copiii au parte de activități și acasă. Dacă au rutine bine stabilite și sarcini ușoare de îndeplinit.
M-am gândit să îți vin în ajutor cu câteva idei de activități care nu necesită prea multe materiale și prea multe pregătiri, pe care să le ai la îndemână atunci când cel mic nu merge la grădiniță.
1. Joc cu baloane
Materiale:
- baloane (umflate numai puțin)
- pahare de carton
Regula jocului:
Copilul trebuie să prindă balonul cu un pahar (dacă poate) și apoi trebuie să ducă astfel balonul pe un traseu cu obstacole (să facă un pas mare peste o carte, să facă un cerc în jurul unei perne, etc.). Atunci când ajunge la celelalte pahare trebuie să transfere balonul în celălalt pahar fără să-i scape balonul. Dacă balonul scapă, o ia de la capăt.
2. Din floare în floare
Materiale:
- zar
- 6 pompoane
- fișă printată
Regula jocului:
Se va stabili cine și ce coloană deține. Sunt 3: cea din mijloc este ocupată de pompoane, așadar, mai rămâne cea din stânga și cea din dreapta. Odată stabilit acest lucru, aruncă cu zarul cel mai mic jucător și apoi face tot atâtea mișcări câte indică zarul spre coloana lui.
De ex: dacă dă 3, va muta 3 pompoane spre coloana lui.
Dă cu zarul următorul jucător și trebuie să mute întâi pompoanele din coloana adversarului și să le aducă din nou pe poziția din mijloc. Abia apoi, dacă mai are mișcări de făcut, le poate muta în coloana lui.
Câștigă cel care aduce pe coloana lui toate pompoanele.
3. Atenție la cactus!
Materiale:
- 8 pahare de carton
- 10 pompoane
- fișe printate
Regula jocului:
Întâi trebuie pregătite materialele pentru joc: printează fișele, decupează imaginile cu flori și lipește-le de pahare. După ce aveți paharele pregătite puteți începe jocul.
Se amestecă paharele și fiecare, pe rând, va întoarce câte un pahar. Cine întoarce paharul cu găsește un cactus, a fost înțepat și pierde un punct.
Pompoanele vor reprezenta punctele.
Câștigă cel care rămâne cu cele mai multe pompoane.
La început se poate juca cu un singur pahar cu cactus, apoi se poate adăuga chiar și mai mulți.
4. Construcțiile din orașul meu: Cartierul nou, cartierul vechi
Materiale:
- piese lego Duplo
- fișe printate
Regula jocului:
Acest joc necesită multă atenție. Înainte de toate trebuie să printezi fișele, sau le poți desena chiar tu dacă nu ai o imprimantă.
(Cauți o imprimantă? Află cum poți avea o imprimantă care să te țină mai mulți ani și să printeze la un cost cât mai mic?
Apoi, pregătește câteva piese de lego Duplo: 3 pătrate și 3 dreptunghiuri.
Așază pe o foaie tu piesele de lego, cum vrei, iar sarcina copilului va fi să le transfere toate piesele, pe aceleași poziții pe cealaltă foaie.
5. Nimerește culoarea
Materiale:
- pahare de carton
- carioci colorate
Regula jocului:
Înainte de a începe jocul, colorează fundul paharelor, pe exterior cu câte o culoare. Trebuie neapărat să fie diferite.
Odată pregătite paharele, i le poți da copilului să le așeze cum dorește. Apoi, în fața fiecărui pahar să pună o cariocă. Imediat după ce a pus cariocile, va întoarce câte un pahar cu gura în jos, astfel încât să se vadă culoarea de pe fundul paharului. Scopul jocului este să facem cât mai repede perechi între pahare și carioci de aceeași culoare.
Perechile obținute se scot din joc până nu mai rămâne niciun pahar și nicio cariocă.
Se poate juca la dublu. Fiecare cu paharele și cariocile lui și câștigă cel care face primul perechile de culori.
6. Nimerește turnulețe
Materiale:
- sârmulițe plușate
- piese lego
Regula jocului:
Înainte de a începe jocul, trebuie pregătite materialele. Întâi vom face inelele din sârmulițele plușate. Poate fi și aceasta o activitate în sine pe care o poți desfășura împreună cu copilul.
Vom pregăti și turnulețele din lego. Trebuie să fie de diferite dimensiuni/înălțimi.
Acum că totul este pregătit, putem trece la joc.
Inelele vor fi aruncate astfel încât să nimerească turnulețele. Pentru început exersăm doar aruncarea, apoi putem trece la sarcini precum: trebuie să nimerească fiecare turnuleț. Turnulețul poate avea și el puncte (dacă e construit din 5 piese=5 pct) și se poate desfășura jocul sub formă de întrecere. Câștigă cel care ajunge primul la 20 de puncte, etc.
Aceste activități se găsesc în programul Grădinița Online și sunt prezentate de teacher Amalia la Grupa Mică și teacher Alexandra la Grupa Mare.
Descoperă ofertele din această perioadă și intră în comunitatea noastră.
Comments