top of page
Poza scriitoruluiGrădinița Online

Ai un copil timid?

Actualizată în: 23 apr. 2023

Începerea grădiniței sau a școlii atrage după sine îngrijorări și întrebări ale părinților legate de integrarea celui mic într-o nouă comunitate și desigur, interacțiunea directă cu cei de-o seamă.

De fapt, unul dintre cele mai discutate subiecte în domeniul parentingului este legat de timiditatea copiilor atunci când aceștia intră în contact direct cu adulți sau alți copii. Psihologii sunt de părere că a afirma timiditatea unui copil este un teritoriu ce trebuie tratat cu atenție și finețe pentru a nu confunda această timiditate cu o sensibilitate înnăscută a copilului sau chiar cu anxietate socială.


Tot aceștia definesc un copilul timid ca acela care “stă tot timpul pe lângă mama, căruia îi este frică de oameni/ copii noi și îl anxietează situațiile necunoscute. Acesta poate dezvolta emoții negative precum tristețea, anxietatea și furia generate de gândurile negative pe care le are și pe care se străduiește să le controleze. El nu vorbește spontan și, de cele mai multe ori, îi este greu să răspundă la întrebările cuiva pe care tocmai l-a cunoscut. Preferă să-și petreacă timpul în solitudine, sau cu cei cunoscuți, evitând situații care îl pot anxieta. Poate dezvolta dependențe sau agresivitate față de ceilalți pentru a compensa timiditatea” (psiholog Ioana Dumitru).

Vi s-a întâmplat să observați o schimbare în comportamentul celui mic începând cu vârsta de 3 ani? Ei bine, tot studiile de specialitate susțin faptul că o dată cu această vârstă cel mic, vorbăreț, prietenos și interesant de interacțiunea cu alți copii și adulți deopotrivă, să prefere dintr-o dată să se joace singur și să evite compania celor de aceeași vârstă cu el sau chiar să vi se pară că se transformă dintr-un copil extrovert într-unul introvert.

Ce e de făcut dacă ne regăsim într-o situație similară?

Este posibil ca această schimbare în comportamentul celui mic să ne atragă atenția asupra lipsei de încredere în sine a celui mic, a unei stime de sine scăzute, a fricii de a fi respins (mai ales la începutul integrării în comunitate) sau chiar a unei educații restrictive din partea familiei.


Susținerea emoțională a celui mic într-o astfel de situație este extrem de importantă. Adulții care interacționează direct cu cel mic îl pot face în primul rând să se simtă în siguranță, fiind prezenți și oferind susținere ori de câte ori cel mic afișează o curiozitate legată de o anumită activitate și integrându-l cu blândețe în interacțiuni cu alți copii sau adulți. Acest tip de interacțiune dezvoltă de asemenea și o relație bazată pe încrederea părinte-copil, iar în timp, cel mic se va simți în siguranță să inițieze pe cont propriu jocuri și dialoguri cu ceilalți.

La polul opus sunt cuvintele și etichetele precum „Ești timid/Este rușinos/Hai nu-ți fie teamă/Uite alți copii cum fac”, care nu fac decât să scadă și mai mult stima de sine a copilului și să îl inhibe și mai mult în a se exprima într-o comunitate.


Este indicat ca atunci când părinții simt că acest comportament al celui mic îi afectează viața de zi cu zi , să apeleze cu încredere la un specialist care poate să îndrume familia în a găsi modalitatea cea mai potrivită pentru a-l putea sprijini mai bine pe cel mic în a-și depăși timiditatea.


Ceea ce puteți face cu cel mic, ca și sprijin în tot acest proces, este lecturarea unor cărți educative pe tema timidității. Dintre preferatele noastre, vă recomandăm din seria Emoțiile lui Noni- Sunt timid (ed.Didactica Publishing House), Sam cel Prea Timid (ed. Univers) sau seria Emoțiile Sarei-Timiditatea și încrederea în sine.


Un copil timid poate să-și recapete și să-și dezvolte stima și încrederea în sine, cu ajutorul necondiționat și blând al celor din jurul lui, pentru a putea să-și aducă potențialul maxim în comunitatea din care face parte. În ajutor vin și jocurile de rol și activitățile desfășurate în familie.

Fiecare etapă din dezvoltarea copilului are particularitățile sale, iar copilul crește în ritmul său unic. Aceasta îl face atât de special, iar tot acest proces devine aproape…magic. Așa că hai să ne bucurăm împreună de aceste schimbări! Pentru aceasta, ți-am pregătit un program de activități pentru ca preșcolarul tău să aibă parte de o dezvoltare sănătoasă și armonioasă.


29 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


Abonează-te la newsletter și te vom ține la curent cu cele mai recente articole de pe blogul nostru!

Te-ai abonat cu succes!

bottom of page