top of page
Poza scriitoruluiGrădinița Online

Cum putem stimula curiozitatea înnăscută a copiilor?

Actualizată în: 23 apr. 2023

I-am auzit în ultima vreme pe o bună parte dintre părinții pe care îi avem aproape, cât și pe cei din comunitatea noastră, spunând că cei mici încep să pună multe multe întrebări legate de universul lor apropiat sau, pentru cei mai mari, chiar despre concepte abstracte.


Ne-am gândit instant că e o oportunitate foarte bună ca să vă vorbim despre curiozitatea înnăscută a copiilor și să vă sprijinim în a o cultiva și stimula mai departe.



Copiii sunt curioși în mod natural și par să vrea să știe TOTUL despre lumea înconjurătoare. A le oferi oportunitatea de a fi curioși și de a explora este un lucru important în dezvoltarea și bunăstarea lor.


Această abilitate, a curiozității, începe să se facă văzută încă din bebelușie, când cei mici își descoperă propriul corp și persoanele apropiate. Nouă, adulților, poate să ni se pară fascinant cum ceva ce noi luăm de bun, cei mici abia încep să descopere. După bebelușie, cel mic prinde avânt, se ridică în picioare și explorează casa, testând texturi, gusturi, mirosuri. O dată ajunși afară, începe adevărata aventură!


Cu siguranță vă mai amintiți momentele în care i-ați oprit pe cei mici ai voștri din a gusta ceva interzis sau a se urca undeva și a se pune în pericol. Ei bine, toate acestea vin din curiozitatea celui mic de a descoperi universul nou ce-l înconjoară.


Este minunat să observăm această curiozitate, dar mai ales să o susținem și să o încurajăm în cei mici.


Julia Cameron, în cartea Cum să cultivi creativitatea copiilor (2013, Ed. Polirom) spune că „sarcina noastră, ca părinți, este să le ușurăm explorarea”.


Dar cum anume putem face asta?

Am ales 8 idei simple și la îndemâna oricărei familii, prin care să încurajați și să stimulați curiozitatea naturală a copiilor:


1. Încurajează interesul!

Observă interesul celui mic pentru un anume tip de activitate și crează oportunități de a face acea activitate. Puteți urmări împreună programul propus de noi și observa ce activități îi plac cel mai mult: cele de mișcare, de ritm, la masă, cele cu modelare plastilină sau poate pictură sau desen.


2. Petreceți timp împreună, ca familie.

Ieșiți la plimbare, mergeți la grădina zoologică, explorați cartierul în care locuiți, faceți prăjituri.


3. Arătă-i lumea!

Călătoriți, vizitați un muzeu, mergeți cu cortul sau descoperiți împreună alte culturi.


4. Pune întrebări cu răspunsuri deschise.

Folosește cuvinte precum de ce, cum, unde, când, cine.


5. Stimulează-i gândirea.

Atunci când cel mic îți adresează o întrebare, nu oferi din start răspunsul. Întrebându-l întâi pe el ce crede sau la ce anume se gândește, stimulează procesul cognitiv într-un mod mult mai benefic.


6. Pune-i la dispoziție jucării și materiale care susțin acest proces de explorare naturală.

Cei mici iubesc să descopere cum funcționează lucrurile, așa că poți opta pentru cuburi de construit, plastilină sau alege un puzzle care să-l stimuleze. Câteva idei și jocuri educative potrivite pentru fiecare vârstă găsești aici.


7. Poți spune Nu știu!

Cred că ni s-a întâmplat tuturor să nu știm să răspundem unei întrebări sau să îi explicăm celui mic cum anume funcționează ceva. Ce poți face? Ei bine, poți spune Nu știu și este chiar încurajator pentru cel mic să vadă că, totuși, nu ești atotcunoscător. Puteți căuta apoi împreună informația în cărți, pe Internet sau în enciclopedii.



8. TU ești primul ghid al copilului tău în explorarea lumii.

Bucură-te o dată cu el! Descoperă cu ochii proaspeți și imaginează-ți cum e să miroși pentru prima dată o floare, să simți nisipul în mâini sau să intri pentru prima dată în apa mării. Dacă te va vedea PE TINE deschis spre explorare, curios și bucurându-te de ceea ce descoperiți ÎMPREUNĂ, cu siguranță cel mic va prinde și mai mult curaj în a descoperi lumea care îl înconjoară.

15 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


Abonează-te la newsletter și te vom ține la curent cu cele mai recente articole de pe blogul nostru!

Te-ai abonat cu succes!

bottom of page