Carti

Povești terapeutice

17 august 2020


A fost odată ca-n povești” este fraza noastră preferată. Știi de ce, dragă părinte? Pentru că această frază este în realitate o cheie care deschide fascinantul univers al imaginației, acolo unde orice este posibil. Personajele de poveste sunt nerăbdătoare să pornească într-o călătorie magică alături de prichindelul tău și să-l învețe diferența de bine și rău, dar și multe alte lucruri educative. Basmele nu se vor demoda niciodată. Ele trebuie să fie prezente în viața tuturor copiilor, mulțumită numeroaselor beneficii pe care le oferă.


Tu îi spui povești copilului tău?

Această activitate este un instrument extraordinar pentru dezvoltarea preșcolarului și are implicații mult mai complexe decât ne putem noi imagina. Prin intermediul poveștilor, copiii își creează propria lumea, unde inexplicabilul vieții capătă sens. Cu toții știm că poveștile pot avea diverse roluri. Unul dintre acesta este chiar dezvoltarea relației părinte-copil sau educator-copil. Pe de altă parte, copilul își poate dezvolta vocabularul și își poate dezvolta imaginația. Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile basmelor.


Ce spun specialiștii despre importanța basmelor?

Basmele au o putere extraordinară care a inspirat numeroși autori. Fascinați de importanța basmului, l-au transformat în propriul crez. De exemplu, autorul columbian Gabriel García Márquez scria precum îi spunea bunica basme, susținând faptul că „lumea magică a bunicii mi se părea fascinantă, trăiam în ea, era propria mea lume”.

Rostirea poveștilor, după psihoterapeutul George W. Burns, este „un lucru la fel de vechi și înrădăcinat ca și istoria comunicării însăși”. Copiii sunt primii care le simt ca fiind magice și pline de sens, iar psihoterapeutul susține în continuare faptul că „ei răspund imediat cu observații neașteptate”.

În cartea Psihanaliza basmelor, autorul Bruno Bettelheim vede în povestea Cei trei purceluși etapele prin care a trecut omul de-a lungul evoluției sale, casele purcelușilor reprezentând tocmai linia evolutivă. Cu puțin ajutor din partea ta, copilul poate înțelege prin acest basm istoria omenirii: de la omul primitiv care a trăit în colibă (casa acoperită de paie), până la omul modern, care și-a construit casa din pietre și cărămidă.


Citește povești copilului!

Din experiența noastră pedagogică putem divulga că nu de puține ori am rămas impresionați de observațiile preșcolarilor cu care am lucrat. Un exemplu elocvent în acest sens este o observație pe care am primit-o din partea unui preșcolar după citirea celebrului basm Degețica. Acesta a afirmat că „Degețica este doctor veterinar”, atunci când îi tratează rana rândunicii. Afirmația copilului ne-a pus pe gânduri și, cu siguranță, te gândești dacă să-i dai dreptate sau nu. Iată că poveștile pot modela gândirea abstractă a copiilor și dezvolta modul de înțelegere a realității. Magicul face parte din lumea lor și nu trebuie să uităm aceasta niciodată.

Și aceasta nu este tot!

Dincolo de basmele clasice, există și basme terapeutice, care sunt și mai interesante, dar mai întâi hai să îți spunem mai multe despre ele.


Ce sunt basmele terapeutice?

Spre deosebire de basmele clasice, basmele terapeutic sunt mult mai delicate. Aceste povești terapeutice îndeplinesc diverse funcții ce au la bază principiul conform căruia „în terapie, ca și în educație nu poți da prea mult sau prea puțin”. Basmele terapeutice sunt povești educative, pline de învățături și modele pozitive, care pot modela reacțiile și comportamentul copiilor. Ele nu au o miză morală ca în fabule, ci o conștiință proprie pe care preșcolarul o identifică spre a o aplica asupra sinelui. Trebuie să ținem cont, în cazul rostirii sau citirii basmelor terapeutice, de mai mulți factori: implicarea emoțională a copilului, efectele pe care le așteptăm înspre corectarea comportamentului sau vindecarea unei traume.


Care sunt funcțiile basmului terapeutic?

Vom enumera câteva funcții ale basmelor terapeutice pe care orice părinte trebuie se le cunoască:

  • funcția de „oglindă” are în vedere modelarea mesajului după ascultător;

  • funcția de modelare se referă la aplicarea soluțiilor pe care copilul le găsește în fantastic, servindu-i drept model;

  • funcția de mediator căreia trebuie să-i oferim o atenție aparte, deoarece este necesar ca eroul din basm să nu fie descris în așa fel încât copilul să creadă că este vorba despre el.

Dacă ții cont de aceste funcții, poți folosi basmele terapeutice într-un mod eficient, pentru a corecta comportamentul copilului.


Un exemplu de o poveste terapeutică

Nu puteam să încheiem fără un astfel de exemplu. Dar mai întâi, câteva reguli:

  • urmărește reacțiile copilului atunci când îi spui povestea

  • nu-l întreba ce a înțeles din el, ci lasă-l să împărtășească de la sine observațiile sale.

Iar acum că ne-am lămurit, “a fost odată ca niciodată”…


Nu contează doar ce faci, dar și cum o faci

Soarele, Vântul, Ploaia trăiau fericiți împreună. Până când, într-o zi, acestea văd un copil îmbrăcat într-o geacă. Pentru că aveau chef de joacă își propun să facă un concurs în urma căruia trebuie să-l convingă pe cel mic să se dezbrace de haină. Vântul și ploaia încearcă să facă acest lucru prin diverse metode drastice: vorbesc din ce în ce mai tare la urechea copilului (de trei ori) și se răzbună prin rafale de vânt („Cum băiatul nu dădea semne că ar vrea să se dezbrace, Vântul suflă ceva mai tare și-i repeta cu o voce mai puternică să-și dea jos geaca, însă cu cât bătea mai tare, cu atât mai frig se făcea și cu atât mai tare se ghemuia băiatul în jacheta sa”) și furtuni („Ploaia îl înmuie până la os și îi zbieră să se lepede de haină”). În schimb, copilul nu făcea decât să încerce să-și acopere cu jacheta sa o parte cât mai mare din corp, căutând din priviri un adăpost unde să se refugieze”). În final, îi vine rândul Soarelui care tratează lucrurile calm, trimițând raze călduțe pe pământ, până când copilului i se face cald și își dă haina jos.


Îți mulțumim că ai parcurs lecția despre importanța basmelor clasice și terapeutice. Suntem curioși să ne împărtășești experiența ta cu cel mic, astfel că așteptăm în comentarii poveștile tale.

Abonează-te la newsletter

Lăsați un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *